Actieve senior op het wereldwijde web

Het wereldwijde web is echt niet alleen het domein van de jeugd. Dat bewijst Arnhemse Henny Kalisvaart-Tiemens (61). Zij is hyperactief op Seniorweb, bouwt websites en heeft nu ook haar eigen web-bedrijf.

door Piet Venhuizen
Deze week was zij nog bij Microsoft. Hoe zij dacht over veiligheid en privacy op het internet? Consumenten laten immers meer en meer privégegevens online achter en daar zijn cybercriminelen tuk op. Zijn computergebruikers zich daar wel bewust van?

"Zit je daar ineens met een aantal andere liefhebbers in zo'n groot en glanzend gebouw bij Schiphol", vertelt Henny Kalisvaart. Zelf is zij actief op internet vanaf een volgestouwd slaapkamertje in Arnhem-Zuid, maar dat betekent niet dat de Amerikaanse computermultinational haar oordeel versmaadt. "Ik realiseerde me ineens dat ik de data van onze komende vakantie op mijn website had gezet", vertelt zij. Die zijn er nu dus af. "Al pratende ontdek je hoeveel je eigenlijk prijsgeeft. De jeugd helemaal. Kinderen zetten heel gemakkelijk allerlei privégegevens op het net. Dat moet dus anders."

Henny Kalisvaart, getrouwd en moeder van twee volwassen dochters en trotse oma van Casper, is websurfster vanaf het eerste uur. Dertig jaar geleden had zij op datzelfde rommelkamertje een offsetdrukkerijtje, waar zij op een gegeven moment alle wijkkrantjes van Arnhem drukte. "Als je het over passie hebt; mijn passie is eigenlijk mensen met elkaar in contact brengen", zegt zij. Gebeurde dat vroeger met krantjes, tegenwoordig speelt het internet een grote rol. Kalisvaart is al elf jaar lid van het Seniorweb, al behoorde zij intertijd amper tot de doelgroep. "Dat is toch zo'n prachtig iets, dat Seniorweb", zegt zij. "Je geeft je op (of: wordt lid) en kunt toetreden tot mailgroepen. Je hebt lotgenotengroepen, groepen met dezelfde hobby en mensen die heel gewoon anderen willen leren kennen. Ikzelf ben lid van het vrouwencafé en van een groep die plezier heeft in het bezoeken van musea. Je mailt elkaar en zo leg je contacten. Ik krijg series mails binnen per dag. De vrouwen van het vrouwencafé ken ik haast allemaal persoonlijk. Deze week hadden we nog een uitstapje met ons clubje. Gingen we bij een van de groep thuis langs in Son. Ik heb er een stel leuke vriendinnen aan overgehouden."

Kalisvaart is ook de webmaster van het vrouwencafé. Want ze is inmiddels ook een kei in het maken van sites. Ze heeft haar eigen site, waarop je bijvoorbeeld kunt zien hoe zij en haar man Jan een tuinhuisje bouwen of hoe zij hun nieuwe caravan Kippie verwelkomen. Geen verjaardagsfeestje in de familie Kalisvaart of de hele wereld kan er via het web kennis van nemen. Maar ze heeft ook de website gemaakt van haar kerk De Kandelaar in Elderveld en van haar koor, de Christelijke Oratoriumvereniging in Dieren. Zij is ook de oprichtster van een club van webmasters van kerkelijke websites.

"Ik ben een jaar geleden met mijn bedrijfje Wepdiezain begonnen", vertelt Kalisvaart, want waarom zou je van je hobby niet je beroep maken? Vroeger had zij haar eigen rijschool, haar eigen drukkerijtje en reed zij als buschauffeur voor de GVM van Arnhem naar Nijmegen (zij houdt van afwisseling), maar nu wil zij met haar computerkennis aan de kost komen.

"Ik maak voor een kleine 100 euro al een eenvoudige website voor kleine ondernemers", vertelt zij. "Want ook al heb je maar een eenmansklusbedrijf, een website hoort er tegenwoordig bij. Zeker nu de kredietcrisis heeft toegeslagen, moet je je profileren."

Zij surft naar de site van haar bedrijfje en toont websites die zij al gemaakt heeft: voor een keramiste, een boerencamping, een kapster, maar ook voor een cursus Nordic Walking, verkoop van Portugees aardewerk en een cursus Tai Chi. Ook een aantal goede doelen behoort tot haar clientèle, maar die vraagt zij geen geld. Dat zou de domineesdochter niet over haar hart kunnen krijgen. "Je moet ook af en toe wat goeds doen."

www.wepdiezain.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piet Venhuizen
verslaggever De Gelderlander, editie Arnhem
Telefoon: 026-3579779 of 06-51590683
Fax: 026-3579703
Postbus 9500, 6800 KX Arnhem
Bezoekadres: Kadestraat 3, 6811 CA Arnhem
www.gelderlander.nl

Valentijnsdag 2009.


krantenfoto